Viimeksi päivitetty: 6.6.2012
Pari vuotta sitten minulta toivottiin Roskilde-vinkkejä ja infopakettia festivaalista. Sen jälkeen olen vuosittain päivittänyt tätä vinkkikokoelmaa, koska joka vuosi oppii uutta, ja samalla Roskildekin muuttaa omia käytäntöjään... Jos jotain kysyttävää jää, vastailen mielelläni.
Mistä lippu?
Roskilde Festival myy festarilippunsa itse tanskalaisen Billetlugenin kautta, eikä enää ole mahdollista ostaa lippua Tiketistä tai Lippupalvelusta, kuten joitakin vuosia sitten. Elmu sen sijaan myy edelleen matkoja festivaaleille, ja näihin sisältyy lippu.
Virallinen lippumyyntipiste on siis tänä vuonna täällä. Lippuvaihtoehtoehdoista listassa ensimmäisenä on peruslippu, joka sisältää festivaalin ja leirinnän koko festivaalin ja warmupin ajaksi. Sillä on tänä vuonna hintaa noin 243 euroa plus palvelu- ja toimitusmaksut!
Huom! Jos aiot tupsahtaa Tanskaan heti leirintäalueen porttien avautumiseksi, sinun tulee valita sisäänkäyntiportti lipun oston yhteydessä! Ilman sisäänkäyntibuukkausta alueelle ei pääse ennen jossa voit tehdä ns. sisäänkäyntibuukkauksen, josta voi lukea lisää täältä. Jos siis, saavut festareille 1.7. klo 8 jälkeen, sinun ei tarvitse murehtia tästä.
Koska Tanskaan?
Festivaali järjestetään 30.6.-8.7.2011. Varsinainen festivaali on torstaista sunnuntaihin 5.-8.7., mutta leirintäalue aukeaa jo lauantaina 30.6. klo 18. Erinomaisia tuntemattomampia pohjoismaisia bändejä esiintyy sunnuntaista keskiviikkoon asti. Leirintäalue täyttyy nopeasti heti porttien auettua, ja telttapaikan löytäminen vaikeutuu sitä enemmän, mitä lähempänä varsinaisen festivaalin alkua leirintään saavutaan. Etenkin jos olet lähdössä matkaan useamman teltan voimin, on sitä tärkeämpää saapua niin aikaisin kuin voit. Keskiviikkona ja torstaina festivaalin alkaessa telttapaikkoja löytyy enää vain yksittäisille teltoille sieltä täältä. Leirintäalue suljetaan maanantaina 9.7. klo 14 paikallista aikaa.
Miten Tanskaan?
Vaihtoehtoja on useita. Varsinaisia Roskilde-matkoja Suomesta järjestää tänä vuonna ainakin Elmu. Kokemuksia seuramatkoista minulla on Aseistakieltäytyjäliiton osalta neljältä vuodelta, jotka olivat poikkeuksetta hyviä reissuja. Seuramatkoilla on vaivattomien kuljetusten lisäksi huolehdittu hyvästä festarifiiliksen nostatuksesta ja uusista kavereista. Lisäksi bussimatkustaminen lienee ekologisin vaihtoehto, vaikkei nykyään enää halvin, koska meno-paluulentoja Helsingin ja Kööpenhaminan välille löytää usein jopa alle 70 eurolla.
Lentämällä pääsee Suomesta Köpikseen ainakin Blue1:n, SAS:in, Norwegianin ja Finnairin siivillä. Kööpenhaminasta Roskildeen matkustaa vaivattomasti junalla. Roskilden kaupungin asemalta lähtee junia perille festarialueelle asti useita tunnissa.
Seuramatkojen ja lentämisen lisäksi myös kokeillut muitakin vaihtoehtoja: Junalla Turkuun, Turusta laivalla Tukholmaan ja Tukholmasta SweBussilla Roskiden leirinnän itäiselle portille. Bussimatka maksoi noin viikkoa ennen festaria 60 euroa/ suunta, mutta huhut kertovat kevättarjouksista, jotka olivat puolet halvempia. Bussi lähti Tukholman bussiterminaalista yöllä ja oli perillä Roskilden leirinnässä varhain aamulla. Paluulipun ostin festivaaleilta viimeisenä päivänä samaan hintaan. Busseja lähti niin paljon kuin kysyntää oli.
Missä majoittua?
Leirintäalueella, joka on aivan festivaalialueessa kiinni! Leirinnän kaukaisin kolkka tosin on pitkän matkan päässä festivaalialueesta, sillä alue on valtava. Majoittuminen leirintäalueella ei maksa lisämaksuja, vaan sisältyy festarilipun hintaan. Festarilippu vaihdetaan rannekkeeksi leirinnän portilla. Samalla saat bändiaikataulut sekä Roskilde-vihon, josta löytyy kaikki tarvitsemasi informaatio. Jos vihkosesi hukkuvat, voit ostaa uudet tilalle.
Leirintäalue on myös vaikein asia huomioida ennakkoon. Se muuttuu joka vuosi, ja vapaat paikat viedään yhä aiemmin. Vaikka helkkarin iso leirintä täyttyykin ensimmäisen päivän aikana, en ole koskaan kuullut että kukaan olisi jäänyt ilman telttapaikkaa. Itse olen saapunut festivaaleille aina sunnuntaiaamun ja tiistaiaamun välissä. Koskaan ei ole ollut helppoa löytää paikkaa, mutta sellainen on lopulta löytynyt. Yleensä eniten tilaa on leirinnän kauimmassa kolkassa. Yksittäisille teltoille saattaa löytyä spotteja hyvinkin läheltä.
Pitkän edestakaisen kävelyn välttämiseksi, anna teltat mukaan muutamalle tyypille ja jättäkää loput reissukumppanit vartioimaan kaikkien tavaroita. Näin muutamat pitävät silmällä koko porukan tavaroita, eikä niitä tarvitse kantaa loputtomiin auringossa hikoillen tai mudassa kahlaten. Sillä aikaa pari tyyppiä pystyttävät teltat mieleisille paikoille. Sitten takaisin tavaroiden luokse ja rinkat voi heittää sisälle valmiiksi pystytettyihin telttoihin.
Leirinnästä löytyy kaksi leirintäkeskusta, itäinen ja läntinen. Molemmissa on runsaasti kojuja: ruokaa, vaatteita, viihdettä, tärkeitä palveluja jne. Leirintäalueelta löytyy myös elintarvikekauppoja ja apteekki. Leirintä on myös jaettu pienempiin alueisiin, jotka on nimetty kirjaimin. Jokaisen pienemmän alueen keskellä on kioski, vessat, vesipiste, latauspiste, narikka ja mahdollisesti jotain aktiviteetteja. Pienemmät alueet eli agorat ovat yleensä teemoiteltuja, ja sieltä löytyy teeman mukaista ohjelmaa. Alue-J on Quiet & Clean area, jossa ei saa öisin mekastaa. J-alueella myös leirin siisteydestä on pidettävä huolta (siisteydestä tulee tietysti huolehtia myös muilla alueilla). Tämän vuoden festivaalikartta löytyy täältä.
Oma suosikkini alueista on monenta vuonna ollut P. Siellä on usein ollut tilaa vielä myöhempinäkin päivinä, mikä on tarkoittanut usein sitä, että se on alueena myös kansainvälisin eikä koostu pelkästään kännipäissään ördäävistä tanskalaisista teineistä. Viime vuosina P:n tuntumassa on myös ollut toinen leirintäkeskus palveluineen. Jos kaipaat megaisia läpi yön jatkuvia bailuja, suosittelen leiriytymään mahdollisimman lähelle festarialuetta esimerkiksi alueille G ja L.
Hotelli-/ hostelli-/ B&B -vaihtoehtoihin en halua ottaa kantaa, koska en ole niitä itse kokeillut.
Agora P yöllä
Mitä mukaan?
Lähdetään liikkeelle perusasioista. Ota tavaraa mukaan sen verran kuin jaksat kantaa. Matka leirinnän portilta lopulliselle telttapaikalle voi olla tuskaisen pitkä. Vaikka tekisikin mieli ostaa laivalta halpoja kaljalavoja, suosittelen jättämään ne Tax Freehen mikäli on vähänkään kosteuden vaaraa. 2007 kävi meikäläiselle niin että kaljat levisivät mutaan jo reippaasti ennen telttapaikan löytämistä.
Hyödyllisiä mukaan pakattavia juttuja teltan, makuualustan ja makuupussin lisäksi:
- pyyhe (leirintäalueelta löytyy useita maksullisia lämpiä ja ilmaisia kylmiä suihkuja)
- uikkarit (leirintäalueella on myös pulikointiin soveltuva järvi)
- taskulamppu/ telttalamppu (yöllä on pimeää)
- lukko (varkaita on täälläkin, ja vaikkei lukko estäkään telttaan murtautumista, se ainakin hidastaa ja tekee rosvoamisesta epäilyttävämmän näköistä. Myös humalapäiset erehtyväiset ihmiset pysyvät poissa teltastasi.)
- trangia tai kertakäyttögrillejä (teltan vieressä ei saa tehdä tulta, mutta leirintäalueella on useita aukeita paikkoja, jossa trangian yms. käyttäminen on sallittua. Lähistöllä on yleensä myös vesipisteet tiskaamisen helpottamiseksi.)
- astioita, ruokailuvälineitä ja mukeja (siis etenkin siinä tapauksessa jos otat trangian)
- ruokapuolesta hyväksi havaittu on: jauhekaakao/kahvi/cappuccino/maito, pussipasta, nuudelit, pussikeitot, tomaattimurska, tölkkiruoka jne.
- vessapaperia (vessoissa on yleensä paperitilanne ok, mutta varmuuden vuoksi...)
- tarvittavat laturit (voit ladata matkapuhelimen/ akkuja leirinnässä hintaan 10 dkk per lataus)
- kamera (tallenna hyvät muistosi. Roskilde on siitä harvinainen festivaali, että järkkärinkin voi viedä festivaalialueelle.)
- peseytymistarvikkeet
- jesari (korjaa kaiken. Tarvittaessa tekee kumisaappaista pidempivartiset tai teltan päällyskankaasta mukavan hellesuojan.)
- pressu (suojaa kuumuudelta ja sateelta. Pressu painaa kohtuullisen paljon, joten kannattaa harkita, onko järkevämpää hommata Suomesta vai Tanskasta)
- vesipullo/ kanisteri (on helpompaa säilöä vettä teltassa kuin käydä aina janon yllättäessä vesipisteellä)
- korvatulpat (yleensä festareilla desibelitaso on siedettävä, mutta näitä saattaa tarvita vähintään nukkumista yritettäessä)
- jos olet taipuvainen heinänuhaan, ota mukaan runsaasti allergialääkkeitä!
Vaatteita pakatessa kannattaa pitää järki päässä. Yöllä on kylmä ja päivällä voi olla perhanan kuuma. Sadevaara on olemassa, jolloin kaipaat kuivaa päällesi. (Säilytä siis vaatteet muovipusseissa.) Kannattaa harkita kaksi kertaa ennen kuin pakkaa vaaleita vaatteita mukaan. Roskilden leirintäalueella on pesula. Roskilden festivaalialueella on myös kojuja, joista voi ostaa uskomattoman siistejä vaatteita, joten rinkkaan kannattaa ennemmin jättää tilaa kuin pakata se aivan täyteen.
Arvotavarat voi jättää leirinnässä ilmaiseksi narikkaan, kun olet muualla.
Uimarannat olivat kovassa käytössä vuonna 2009
Huomioi sää ja sen arvaamattomuus
Säätiedotuksiin ei kannata liiaksi luottaa. Jos luvataan kahden viikon sademyrksyä, ei sateelta luultavasti vältytä, mutta on eteeni osunut vuosiakin, jolloin sääennusteet ovat luvanneet sadetta, jota ei koskaan ole tullut.
Mutavelliin hukkuneena ja auringonpistoksista kärsineenä, pakkaan joka vuosi mukaan vähän kaikkea. Kumisaappaat eivät paljoa paina rinkan pohjalla vaikka ei sataisikaan, mutta ne ovat parhaat ystäväsi jo pienessä sateessa. Roskilden maaperässä ei ole sen kummempia ojituksia, joten pieni sadekuurokin muuttaa vihreät pellot mutaisiksi nopeasti tuhansien jalkaparien muovauksessa.
Mutameren lisäksi toinen ääripääkin on nähty. Olen polttanut naamani ja olkapääni jo ennen teltan pystyttämistä. Eli vahvaa aurinkorasvaa mukaan! Rusketuksesta tai sen puuttesta voi murehtia myöhemminkin, mutta palaminen ei ole mukavaa festariolosuhteissa. Tämän ääripään varalta kannattaa pakata myös jokin päähine ja hengityssuoja/ huivi. Kolmen edellisen Roskilden jälkeen lähes kaikilla matkakumppaneillani oli keuhkoputkentulehdus kuivuuden ja ilmassa leijuneen pölyn takia.
Pakkaamisessa kannattaa muistaa, että lähes mitä vain voi ostaa Roskildesta. Roskilden kaupunkiin ei kävelymatka ole älytön ja junamatka maksaa muistaakseni 2,50 euroa suunnalta. Festivaali on yksi kaupungin tulonlähteistä, joten kauppiaat täyttävät nopeasti kauppansa festarivieraiden kaipaamista asioista. Patjat, makuupussit, teltat, retkituolit, paviljongit, kumisaappaat, sadetakit, festarimuona, halpa alkoholi, isot vesikanisterit ym. on kaikki saatavilla siis kohtuullisen läheltä.
Säästä haluaisin sanoa vielä sen, että vuonna 2007, kun Roskildessa oli älyttömät tulvat ja mutapellot, onnistui minulla ja seurueellani olemaan erittäin hauskaa. Säässäkin on kyse vain sopeutumisesta, ja hyvillä perustarvikkeilla pärjää kauheissakin olosuhteissa. Lisäksi Roskilde Festival on äärimmäisen ihmisläheinen festari, joka ääriolosuhteissa auttaa vieraitaan parhaansa mukaan. Hirveiden helteiden aikaan on ollut mahdollista jäädä festivaalialueelle erään katetun lavan alle nukkumaan, koska teltoissa on ollut aivan saatanan kuuma. Samanlainen 'hätämajoitus' oli tarjolla myös tulvavuotena.
Kumisaappaat kuuluvat perusvarusteisiin.
Helteelläkin lätäköitä on vähintään vesipisteen luona.
Tanska vs. suomalaiset festarit
Jos rahasi loppuvat, saat nostettua rahaa suomalaisella kortillasi (ainakin Visa Electron, Mastercard, Visa) suoraan festivaalialueelta. Palvelumaksuja menee prosentuaalisesti, mutta ei paljoa. Automaateissa on oman kokemukseni pohjalta rahaa aina. Useimmissa juoma-, ruoka- ja vaatekaupoissa festarialueella toimivat myös samat kortit, mutta asioiminen on sujuvampaa käteisellä. Suosi siis käteistä vähintään jonojen lyhentämisen vuoksi.
Roskilden festivaalialueella ikäraja alkoholille ja tupakalle on K18. Jos olet aikuinen Suomen mittapuulla, sinulta ei tulla kysymään henkilöllisyystodistusta kertaakaan festivaalialueella. Kannattaa silti ottaa henkkarit mukaan, että pääsee ilman hämminkiä maahan ja sieltä pois.
Kaljalasisi saat kantaa minne tahansa, vaikkapa pois festareilta jos niin haluat. Roskildessa anniskelualue on koko festivaali. Joinain vuosina kaljaa on saanut ostettua myös päälavan ja Arenan eturivistä.
Jos lempibändisi esiintyy päälavalla Orangella tai toiseksi suurimmalla lavalla Arenalla, ei sinun tarvitse jonottaa aamusta alkaen nähdäksesi bändin eturivistä. Molemmilla puolilla lavoja on portit, joista päästetään sisään tietty määrä ihmisiä. Muut jäävät näiden turva-aitojen ulkopuolelle. Suosituimmille bändeille muodostuvat omat jononsa lavojen sivuille hyvissä ajoin, mutta jonotusajat eivät veny aivan mielettömiksi, sillä loossit tyhjennetään jokaisen esiintyjän jälkeen eikä sinne voi jäädä notkumaan.
Festivaalialueella suurin osa toileteista on vesivessoja eikä bajamajoja. Leirintäalueella tilanne on toinen.
Hintataso Tanskassa on aikalailla sama kuin Suomen festivaaleilla, mutta hinta-/laatusuhde festivaaliruoassa kääntyy helposti tanskalaisten eduksi. Ruoka Roskildessa on maittavaa ja suuri osa on Reilun kaupan tuotteista valmistettua.
Suomen festivaaleilta tuttu panttikäytäntö on voimassa myös Roskildessa. Jokaisesta ostetusta muovimukista, viinikartongista, juomien kantotelineestä ym. saat rahaa takaisin. Pantti on kuitenkin pieni (alkaen 1 dkk eli n. 14 snt), joten ihmiset heittävät helposti tuoppinsa maahan. Tässä onkin köyhälle hyvä festariduuni. Vuonna 2008 Santigoldin 35 min mittaisella keikalla poimimme ystävieni kanssa kaikki jalkoihimme heitetyt tuopit. Samalla kun Santi tykitti lavalla tienasimme pari litraa vinettoa, ihan huomaamattamme.
Festivaalialue on kaikkiin suomalaisiin festivaaleihin verrattuna valtava. Lavoja on paljon, ja myös bändejä soittaa samaan aikaan useita. Jos sinun pitää kiirehtiä Arena-lavalta Odeonille tai toisin päin, varaa kävelymatkaan 15 minuuttia.
Jokaisen lavan kulmalla on iso puinen tolppa, jossa näkyy lavan päiväkohtaiset soittoaikataulut. Tolpat ovat myös erittäin hyviä kohtaamispaikkoja. (Paitsi silloin kun joku super-iso bändi on juuri lopettanut sillä lavalla.)
Arenan tolppa 2009
Roskilde Festival ei ole vain hyvää musiikkia ja kaljaa, vaan oheistekemistä löytyy vaikka kuinka paljon. Viiden vuoden aikana olen nähnyt niin luistinrataa, lihasvoimalla pyörivää maailmanpyörää ja lämmitettyä uima-allasta, skeittikisoja, kalastusta, talenttikisoja jne. Leirintäalueella on myös elokuvateatteri, joka näyttää laadukkaita kansainvälisiä elokuvia.
Leirinnässä sekä festivaalialueella kiertelevät joka aamu myyjät kahvikanisterit selässään, joilta voit ostaa tuoreen kahvin suoraan telttasi ovelta. Roskildessa painetaan myös omaa uutislehteä, jota voi ostaa kierteleviltä jakajilta. Useana vuonna englanninkielinen sanomalehti on ollut saatavilla, mutta muutamana viime vuonna tarjolla on ollut ainoastaan tanskankielinen vaihtoehto.
Omia juomia saa viedä festivaalialueelle! Käytännöt omien juomien suhteen ovat viime vuosina vaihdelleet, ja viime vuonna homma toimi seuraavasti:
1) Leirintäalueelle saat viedä mitä juomia hyvänsä
2) Festivaalialueelle saat viedä yhden maksimissaan puolen litran kokoisen juoma-astian, kunhan se kuuluu panttijärjestelmään eikä ole lasia.
3) Valitsemasi juoma-astia saa olla avattu tai suljettu tölkki/ pullo/ muki tms, ja sen pitää kuulua joko yleiseen tanskalaiseen tai Roskilden omaan panttijärjestelmään. Sisällöllä ei ole väliä, mutta juotavaa ei saa olla puolta litraa enempää! Voit siis ottaa mukaasi Tanskasta ostetun 0,5 litran vesipullon tai Roskildesta ostetun pantillisen muovimukin, jonka olet täyttänyt omalla vodkallasi.
4) Tarkista nämä tiedot vielä Roskilden sivuilta ennen festivaalia!
Lopuksi, tanskalaiset ovat rehellisiä, mukavia ja ystävällisiä ihmisiä, jotka auttavat, jos kysyt apua. Lähes tulkoon kaikki puhuvat erinomaista englantia, eikä omilla matkoillani ole koskaan tullut lainkaan ongelmia. Kaikki tuntuu sujuvan Roskildessa rennommin ja rauhallisemmin. Ehkä siksi että festareiden tärkein sääntö on hyvinvointi ja hauskanpito turhien rajoitusten sijasta? Tärkeät infot löytyvät myös Roskilde Festivalin omilta sivuilta ja festarin henkilökunta vastailee ahkerasti Facebook-sivuillaan tyhmiinkin kysymyksiin.
Ps. Etenkin ekakertalaisten kannattaa myös tsekata festarijärjestäjien itsensä kokoamia vinkkejä.
Ihan mielettömän hyvä postaus! Kiitos, Roskildessa tavataan! Terveisin ensikertalainen
VastaaPoistaKiitos! Kiva jos tästä on hyötyä!
VastaaPoistaMe ollaan sitten menty samalla bussilla Roskildeen 2008 - pieni on maailma. Et sentään ollut vielä siinäkin porukassa, jonka kanssa käytiin Tukholmassa Hermanssilla syömässä? :D
VastaaPoistaRoskilde on kyllä aivan uskomaton festari, vähän niin kuin aikuisten kesäleiri. Aih, kunpa pääsisi pian taas uudelleen...
Enpä vissiin ollut, kun ei tuu ainakaan mieleen :--D Taidettiin siinä Tukholman breikillä vaan pyöriä jossain Södermalmilla puistoissa piknikillä tms. Mut samassa bussissa siis kyllä!
VastaaPoistaEi ihan vielä vakuuta toi Roskilden ohjelma tänä vuonna, mutta siellä on kyllä aina niin hyvä meno bändeistä riippumatta. Enää sata päivää!
Loistava postaus! Kiitos tästä. Olen miettinyt jo useamman vuoden, että pitäisikö Roskildeen lähteä ja tämä ei ainakaan vaikeuttanut päätöstä. :) Kunhan vain tulisi joku megahyperjulkistus, niin voisi lipunkin ostaa.
VastaaPoistaKiitos! Infoo tullaan varmasti päivittään tässä kevään mittaan, kunhan Roskilde infoaa asioista enemmän.
VastaaPoistaSamaa odottelen mäkin. Esimerkiks elektronisen musiikin puoli puuttuu vielä lähes kokonaan. Onhan noita joitain "varmistunut" jo ja on vielä julkistamatta, esim Moderat ja LCD Soundsystem ovat tulossa. Muutenkin veikkaisin vielä pääesiintyjien ja semi-headlinereidenkin tuplaantuvan, "pienemmistä" puhumattakaan.
Yleensä se noin sadan esiintyjän megavarmistus on tullut huhtikuun puolivälissä eli alle kuukausi enää!
Kiitti tästä postauksesta! Paljon tuli kaikkea mitä pitäisi ottaa messiin, sellaista siis mitä mun itseni mieleen ei olisi näin ensikertalaisena tullut. Menin jo lupaamaan norjalaisille kavereilleni, että lähden messiin. Odotan siis festereita innolla, vaikkakin vähän mietityttää mitä meninkin lupaamaan + mitähän siitä tulee että ainoana suomalaisena pitäisi selvitä siinä jengissä. :D
VastaaPoistaToisaalta vaikka sinne nyt ei varmistuisikaan mitään mega-suosittua bändiä, mua ainakin henk.koht. yleensä kiinnostaa nähdä myös tuollaisia vähän tuntemattomiakin bändejä.
Hahah, etköhän sä hyvin selviä :-D Ei oo ihan tuulesta temmattu toi ajatus Roskilden uniikista ilmapiiristä. Se on ainakin itelle se syy, minkä takia palaan sinne joka vuosi, bändeistä viis! Ihania avuliaita ja sydämellisiä uusia ystäviä tiedossa jos ei ihan mököttäjä-suomalaisena oo lähdössä matkaan.
VastaaPoistaJa joo, mäkin oon muutamia kertoja eksynyt Roskildessa katteleen "jotain vaan" joka on sit räjäyttänyt tajunnan... Sen takia tuleekin nykyään katottua ohjelma tarkkaan läpi, ettei missaa mitään supersiistiä josta ei oo vaan kuullut aiemmin. Niitä musavinkkejäkin on tulossa tänne jossain vaiheessa, kun ohjelma lisää täydentyy.
Kiitos tästä postauksesta! Ensikertalaisena on vielä vähän sekaisin kaikki järjestelyt (mm. rahat on edelleen vähän vähissä :'D jne). Osaatko sanoa kuinka paljon kannattaa reissuun varata käytettäväksi rahaa? Onko esim 10e/päivä aivan epärealistinen vai pärjääkö summalla (ottaen huomioon siis syömisestä lähtien kaiken, alkoholin ja muun sälän ostamisesta olen valmis kyllä tinkimään)? Milloin viimeistään kannattaa liput ostaa jos haluaa koko viikon lipun? Mahtavaa festaria sulle!
VastaaPoistaToi rahahomma on aika hankala miettiä etukäteen, koska se riippuu ihan siitä, haluaako syödä hyvin ja on se riippuvainen keleistäkin. Mulla on festaribudjetit vaihdelleet vuosien varrella sellasesta reilusta sadasta eurosta jonnekin kuuteen sataan euroon :-D
VastaaPoistaNoiden festariruokien hinnat keikkuu jossain 4-8 euron välillä, ja jos trangia on lähdössä mukaan, aamiaisen ja lounaan voi ihan surutta vetää tosi edullisesti leirinnässä. Vettä saa ilmaiseksi festarialueeltakin (lavojen edestä) jne. Eli periaatteessa alkoholittomasti muutaman ruoka-annoksen voimin kyllä 10e/ päiväkin on varmasti mahdollista, mutta suosittelen laskemaan joukkoon muutaman isomman budjetinkin päivän niin ei tarvii koko ajan laskea rahoja. Eikä parane unohtaa sitä loistavaa mahdollisuutta, että nappaa maasta muovilaseja/ tölkkejä ym. pantillista, jos raha näyttää loppuvan kesken.
Suosittelen lippujen ostoa tässä kuussa. Riippuu vähän vuosista, koska liput loppuu. Joku vuosi ne on loppunut kesäkuun alussa, joskus varmaan toukokuussakin. Muutamana viime vuonna festari ei ole ollut loppuunmyyty ollenkaan, koska ihmiset pelkäsivät huonoja kelejä 2007 vuoden jälkeen. Viime vuonna festivaaliviikolla myytiin kuitenkin lähes loppuun, kymmeniä tuhansia lippuja, kun säät näyttivätkin hyvältä, mikä taas osaltaan aiheutti ongelmia järjestelyissä. Eli toivottavasti ihmiset ovat viisastuneet ja eivät ole jättämässä tänä vuonna ostoksiaan viimeiselle viikolle.
Roskilde kuitenkin ilmoittaa sivuillaan, kun viimeisiä lippuja viedään, ja jostain syystä loppuunmyymisen tieto tulee aina vähän viiveellä Suomeen, eli jos varaa vielä siinä vaiheessa liput Lippupalvelusta, kun ne ovat Tanskassa loppu, niin ehtii vielä.
Kiitos taas :) Lipun sainkin hommattua pari päivää sitten, vähän oli epätodellinen olo sitä kanniskellessa kotiin. Ja tuo pantti homma on kyllä ihan loistava ja varmasti sitä tuleekin hyödynnettyä. Trangia onneksi löytyy mukaan, täytyypä pakata mukaan vaikka makaronia ja soijarouhetta ja panostaa rahaa sitten enemmän siihen hauskanpitoon ;D
VastaaPoistaOllut Elmu ry:n Roskilde reissulla viimeiset 5 vuotta ja voin suositella matkaa. Ja tänä kesänä uudelleen jo perjantai 25.6 lähdöllä jotta saa leiripaikan. Roskilden leirintä alue täyttyy teltoista jo lauantai iltana!
VastaaPoistaElmun matkoilla hyttipaikat yölaivoilla ja Roskilde festarilippu kuuluu myös matkan hintaan!
Elmun sivut : www.elmu.fi
Joo multakin ääni Elmu ry:lle hyvin hoidetuista reissuista.
VastaaPoistaOllut viimeksi toissa vuonna mukana ja aika mielenpainuvaa.
Kerran matkannut Kildeen päivälaivalla ja se yöreissaaminen oli sellaista koiran unta että perille tultaessa oli ihan puhki,( ei enää ikinä päivälaivalla).
Eli suosittelen Suomesta yölaivoilla matkaamista sillä päivälaivat ovat lisäksi aika tylsiä ja Ruotsin laivoilla riistohinnat kaljan ja safkan suhteen!
Roskildessa A&O on hyvät vaihtelevat varusteet etenkin sadevarusteet (sateenvarjolla ei tee mitään sillä Tanskassa tuulee usein), esim. lyhytvartisilla saappailla voi muta tunkeutua sisään, lisäksi aurinkovoide mukaan. Fikkaria ja korvatulppia unohtamatta!Pressu heti teltanpäälle vaikka aurinko paistaa!
Roskilde on viihtyisä festivaali jonka tunnelmaa ei voi kokea millään suomalaisella festarilla ja rohkeasti vaan matkaan.
Aika monta kertaa olen mennyt Elmun kanssa ja omilla kyydeillä Roskildeen yölaivoilla, eikä siellä jostain syystä ole tullut juuri nukuttua, joten väittäisin että ihan yhtä pihalla on saavuttaessa Kildeen meni sitten millä laivalla tahansa. Mutta joka tapauksessa ehdoton :peukku: "maita" pitkin matkustamiselle, siinä on sitä oikeaa matkustamisen fiilistä mitä nyt paluumatkalla saattaa olla vähän hiljasempaa.
VastaaPoistaReilu 30 päivää enää lähtöön. Skåål!
Hyvä infopaketti! Vahvasti alkaa taas näyttää siltä, että Elmun mainiolla dösämatkalla on taas yksi vapaa paikka vasemmassa etukulmassa :)
VastaaPoistaAikaisempina vuosina muulla kuin tanskalaisella kortilla maksaessa on hintaan pantu prossat päälle, joten suosittelen käteistä.
Anonyymi, onhan toi totta, että Roskilden leirintäalue 'täyttyy' jo heti ensimmäisenä päivänä, mutta kyllä sieltä oikeesti löytyy tilaa vielä keskiviikkonakin.
VastaaPoistaHed, hyviä lisäyksiä! Tosin, jos matkustaa omin päin eikä laivalla ole enää vapaita hyttejä, yölaiva on päivälaivaa sata kertaa hirveämpi vaihtoehto... Tein myös jesarin avulla 2007 lyhytvartisista Hai-saappaista Roskilde-kelpoiset korkeavartiset popot :--D
Anonyymi, ei tulis mieleenkään lähteä lentäen Tanskaan, koska se matkahan just nostattaa hyvin tunnelmaa, kun on yllinkyllin aikaa käydä aikatauluja läpi ja arvailla rannekkeen väriä ja miettiä, mihin agoralle sitä tänä vuonna päätyy...
antti, hyvä pointti! Joskus on ollut Roskilden alla suomalaisista Forexeista tanskalaiset kruunut loppu, ja siinä tapauksessa ei oo auttanu kun nostaa rahaa paikan päältä. Nordean kortilla tosin saa nostettua kaupungista ilman lisämaksuja, mutta oon kyllä myös ehdottoman vastaan korttimaksuja festarialueella, koska eihän siinä pysy ollenkaan perässä, paljon rahaa on kulunut. Lisäksi jonot eivät paisu kauheen pitkiksi, jos kaikilla on käteistä mukana.
Taas lädössä Roskildeen Elmu ry:n kyydillä: http://www.elmu.fi/node/51
VastaaPoistaElmun kautta kätevästi myös Rosklide festarilippu!