tiistai 2. helmikuuta 2010

RIP Platta

RIP Platta

Vaikka Tampereen paras levykauppa Platta kauppasikin loput tuotteensa huimin mega-alennuksin, harmittaa että prikulleen yhden lattia-/kattomassan päässä kotipesästäni sijainnut levykeidas on nyt poissa. Usean levykaupan opiskelijakaupungista ei ole paljoakaan jäljellä. Jo vuosia sitten lähteneen Free Record Shopin jälkeen on Tampereelta kadonnut ainakin Jukeboss, Voltti, Epe's ja Platta. Epe's tosin tuli takaisin remonttitauoltaan kokonaan uusiin tiloihin, mutta Poko-levyt eivät ole missään vaiheessa juuri kiinnostaneet. Lievästi liioitellen jäljellä on enää Swamp Music ja Swamp Second Hand.

Voisin kirjoittaa aiheesta syvällisemmänkin pohdinnan, joka avaisi mielipiteitäni levykauppojen tuhosta ja digikauppojen/ nettikauppojen/ laittoman lataamisen vaikutuksista, mutta tyydyn nyt vain poimimaan pari herkkuja, jotka löytyivät Platan halpispäiviltä. (Huomautuksena haluaisin sanoa, että en syytä levykauppojen kuolemasta nettipiratismia.) Ostin muutaman viikon sisään luultavasti enemmän levyjä kuin kaikkiaan edellisenä vuonna. Myös If Societyn loppuunmyynti lisäsi levykasaa kymmenen äänitteen verran. Platassa valtaosa levyistä maksoi parina viimeisenä aukiolopäivänä euron kappaleelta ja If Societyn levyjä lähti kotiini halvimmillaan 20 sentillä.

Starsailorin Alcoholic taisi kuulua tehosoittobiiseihin joskus niihin aikoihin kuin popitin myös latvialaista euroviisukolmosta Brainstormia. Aikaa on kulunut siis luvattoman paljon. Ei kuitenkaan niin paljon, että musiikkimakuni olisi ehtinyt muuttua johonkin liikaa vuosien saatossa. Alcoholic on edelleen juuri niin hyvä kappale kuin muistinkin sen olevan.http://www.myspace.com/starsailor

Toinen unohlaan jäänyt yhtye on Taipuva Luotisuora. Se on raumalainen bändi, joka oli joskus 2000-luvun ensimmäisellä puoliskolla ns. 'kavereiden bändi'. Diggailin musasta kovinkin paljon, mutta fanittaa ei frendejä kehdannut ilmeisesti niinkään paljoa, että olisin ikinä yhtään levyä omistanut hyllyssäni ennen tätä vuotta. Välit kavereihinkin näyttäisivät kuihtuneet, sillä en viime vuonna ilmestyneestä IV-levyn olemassaolosta ollut edes tietoinen.

Ostamallani II-platan kansilehdillä on varmasti muillekin tuttu kasvo, Otto Grundström. Joku ehkä muistaa eri medioiden kirjoittelut 2006 vuoden tienoilla Oton Tehosekoittimen jälkeisistä prokkiksista: runokirjoista ja progebändistä. Taipuva Luotisuora oli se bändi, ja alla liveversio meikän kaikkien aikojen suosikkibiisistä niiltä, tokalta demolta jne. (Eka kassu aina paras.......) Progepäät tän varmasti jo tietää, mutta suosittelisin Sopimaton jalkine - hierymä + nyrjähdystä vaikkapa kaikille Requiem for a Dreamin (Unelmien sielunmessu) soundtrackia fanittaneille.http://www.myspace.com/taipuvaluotisuora

Unelmien sielunmessu oli pitkään lempielokuvani, mutta mitä useammin katson There Will Be Bloodin, sitä vakuuttuneempi olen sen olevan nykyinen voittaja. Kuten Requiem for a Dreamissa, musiikit ovat tärkeä osa myös nykyistä suosikkiani, ja onnekseni Platta myi pilkkahintaan myös elokuvan soundtrackia. Siitä vastaa Radioheadin kitaristi Jonny Greenwood. Tämä ei ole Jonnyn ensimmäinen soundtrack, mutta ehdottomasti parempi kuin Bodysong ja parasta mahdollista vaihtelua indie rockin raiskaamille korville silloin kun ne vaihtelua kaipaavat.

'

Vaikka harvemmin enää tulee ostettua sikaa säkissä, halpispäivillä välillä innostuu ostamaan levyjä kansien tai nimen perusteella. Noh, LBJ ei itseasiassa ollut aivan sokko-ostos, sillä muistin törmänneeni nimeen monissa yhteyksissä. LBJ eli Dj Limping Boy eli Jonas Verwijnen on tuttu kädenjäljistään esimerkiksi Reginan ja Hidria Spacefolkin levyihin, mutta varsinaisesti nimi muistui mieleen Berliinissä tehdystä yhteistyöstä Le Corps Mince De Françoisen, Zebra and Snaken ja Pets on Prozacin kanssa. Voi jospa olisin aiemmin tiennyt Verwijsen tekevän itsekin näin hyvää musiikkia, olisin ostanut Live material -levyn jo vuosia sitten. Se liikkuu jossain electronican, teknon ja breakbeatin välillä ja kuulostaa joltakin sellaiselta, mistä Thom Yorke varmasti pitäisi.

http://www.myspace.com/lbjmusic

Lisäksi mukaan lähti mm. Laineen Kasperia ja Julma-Henriä, Ellen Allienia, Brightboyta, The Capital Beatia, Violaa, Echo Is Your Lovea, Junior Senioria, Choir of Young Believersiä, Myneä, One Day as a Lionia, Delay Treesiä, Radioheadia, Joose Keskitaloa ym. Toivottavasti nyt tyhjillään ammottavan Platan muutkin levyt löysivät paremman kodin.

Niin, ja näistä alennusmyynneistä puheenollen.... levyale on käynnissä NYT ja Anttilasta saa seitsemän Radiohead-albumin boksia alle 30 eurolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti