maanantai 1. lokakuuta 2012

Jukka Ässä - Mitäs tässä

Moido! Kuten lupailin, me keskitytään lokakuussa kotimaiseen musiikkiin, ja tuoreiden suomalaisten julkaisujen teemaviikon avaajana saa kunnian toimia tamperelainen Jukka Salminen, joka on ollut monessa mukana. Samoilla kulmilla varttuneena on Jukan kasvot tulleet tutuksi monista eri yhteyksistä ja yhtyeistä (Tapes/Hang the DJ/Samae Koskinen ja Hänen Taikabändinsä/ Tigerbombs jne.). Jukka Ässänä julkaistu suomenkielinen debyytti Mitäs tässä on kuitenkin yksi kiinnostavimpia Jukan juttuja.


Salmisen musiikki ja tekemiset ovat olleet aina hyväntuulisia ja helpostilähestyttäviä. Laulukielen vaihtuminen englannista kotimaiseen helpottaa rakastumista entisestään. Lyriikat ovat arkisia kokemuksia ja oivalluksia ympäröivästä maailmasta, mutta on niissä jotain asiaakin. Ihailtavaa on, kuinka samat sanat erilaisten artistien (englanniksi) esittämänä kuulostaisivat vain kliseisiltä ja korneilta, mutta Jukan tulkitsemana esimerkiksi Ole juuri niin kuin oot saa sydämet sulamaan. (Toim huom. Ole juuri niin kuin oot -sanoituksista vastaa Ville Wacklin ja Mikko Valo.)

Mitäs tässä tuo mieleen useita suomipoppareita, mutten ole varma, onko kenenkään edun mukaista verrata Ässää Egotrippiin. Niinpä vain suosittelen tutustumaan etenkin, jos vuosien varrella stereoissa on pauhannut alkuaikojen Liekki, Ville Leinonen, Samae Koskinen jne. Muistan viimeksi rakastuneeni suomenkieliseen julkaisuun yhtä tulisesti, kun Samae Koskisen Elossa julkaistiin 2009, joten Salminen lienee ollut hyvissä opeissa soittaessaan Koskisen Taikabändissä.

Sinkkulohkaisut Eläköön, amatöörit! ja Uusi Maa jäävät levyn 13 biisistä parhaiten mieleen, mutta loput eivät suinkaan ole mitään täytettä, vaan Mitäs tässä on niitä levyjä, jotka tekee mieli kuunnella alusta loppuun. Sitten havahdutaan levyn loppuneen ja pistetään se alusta. Alta löytyvä Eläköön, amatöörit! on parhaita suomenkielisiä pop-tsibaleita pitkiin aikoihin ja kornin vitsikkäästi artistinimen kanssa rimmaava levy on malliesimerkki siitä, ettei suomenkielisen radiokelpoisen pop-musiikin tarvitse olla vain isojen lafkojen yksinoikeus.

Jukka Ässä - Mitäs tässä julkaistaan 12.10.2012.

Facebook: https://www.facebook.com/jukkaassa
www: http://jukkaassa.net/

Kuuntele sinkkubiisi Eläköön, amatöörit!


...ja albumin sampleri:


...ja tsiigaa musavideo Uusi Maa -biisiin:


In English: Jukka Salminen is a Finnish musician, photographer, dj and dad. With his band they're called Jukka Ässä and they play beautiful and modern pop in Finnish and we love their upcoming debut album.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti