perjantai 15. tammikuuta 2010

Festarispekulaatioita

Onko liian aikaista aloittaa festarijännäily tammikuussa? Toivottavasti ei, koska taisin aloittaa jo marraskuussa, jos se nyt ylipäätänsä missään vaiheessa kesän jälkeen loppuikaan. Suomalaisilta festareilta kiinnityksiä ei ole vielä juuri kuulunut, mutta esim. Roskilde Festival varmistelee esiintyjiään jo tasaiseen tahtiin. Roskilden esiintyjistä on vaikea päätellä mitään esimerkiksi samaan aikaan järjestettävän Ruisrockin ohjelmistosta, sillä yleensä päättelyn voi tehdä toisensuuntaisesti: ne, jotka Ruisrockissa, ne Roskildessakin.

Tämä vuosi on kuitenkin Ruisrockin 40-vuotisjuhlavuosi. Provinssi järkkäsi komeat kolmekymppiset pari vuotta sitten, ja jos yksinkertaisella päättelylinjalla mennään, Ruisrockin kekkerivieraatkin voivat olla totuttua nimekkäämpiä...? Roskildeen tällä hetkellä varmistettuja esiintyjiä ovat mm. NOFX, viime kesäkuun Suomenvierailun perunut Wooden Shjips, Muse ja Pavement.

Jälkimmäisin nähdään Pohjoismaissa myöhemminkin kesällä. Flow Festivalin aikaan järjestettäville Way Out Westiin (Göteborg) ja Øyafestivaleniin (Oslo) on kiinnitetty Pavementin lisäksi Cymbals Eat Guitars ja Surfer Blood, jotka olisivat ainakin minulle mieluisia festivaalivieraita myös Helsinkiin. Øyasta löytyy vielä lisäksi muitakin herkkuja, mutta Major Lazeria lukuunottamatta muut esiintyjät eivät ehkä sopisi Flow'n linjaan.

Provinssin kiinnityksiä Rammsteinin ja Jello Biafran lisäksi on vielä vaikea arvailla, sillä linja on ollut ainakin viime vuosina 'kaikille kaikkea', eikä oikeastaan mitään voi laskea ennalta pois. Ruotsin Hultsfredin ohjelmistosta on yleensä ollut mahdollista bongailla Suomeenkin saapuvia vieraita, mutta tällä hetkellä Hultsfredin kiinnitykset ovat vielä ruotsalaisia (mm. Kent ja Familjen). Kesäkuun puolelta eniten minua kiinnostaa silti Pitkän kuuman kesän kohtalo. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty festari toi Helsinkiin  todella kovan luokan vierailijoita ja hienoja keikkoja, joista suuri osa jäikin mieleen vuoden parhaimpina esiintymisinä.

Kalenteriin kannattaa merkitä ainakin helmikuun 13. päivä, jolloin Ilosaarirock paljastaa ensimmäisen osan esiintyjälistastaan. Roskilden osalta keskiviikot ovat olleet varmistuspäiviä jo monen vuoden ajan, vaikka poikkeuksiakin löytyy heti kuluvalta viikolta: esiintyjälistaa täydennetään jo huomenna. Flow raottaa salaisuuksien arkkua huhtikuussa, ja ihana Melt! festival helmi-maaliskuun vaihteessa. Tällä hetkellä jännittelen kuitenkin eniten väärällä mantereella järjestettävää Coachellaa, jonka lineup julkaistaan lähipäivinä. Vaikka muutaman kuukauden päästä ei olekaan mahdollisuuksia Kaliforniaan suunnata, tulevaisuudessa aion haaveeni toteuttaa... myös Glastonburyn, Sónarin ja Primaveran osalta. Primaverasta löytyykin muuten jo aika herkullisia kiinnityksiä.

Festaripohdinnat eivät taatusti lopu, ja hillitön esiintyjäspämmäys jatkuu taatusti tänäkin vuonna tässä blogissa. En malta odottaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti