perjantai 20. kesäkuuta 2008

(They Came from the Stars) I Saw Them @ Klubi, Tampere 19.6.2008

Huh, They Came from the Stars, I Saw Them lopetti viitisentoista minuuttia takaperin ja oli pakko tulla suorilta kotiin, ettei sen aiheuttama mahtava fiilis mene pilalle tungoksessa ja tupakanhajussa, rahattomana. Yksi syy toki taisi olla se, että herätyskello soi neljän tunnin päästä töihin... (Tätä lopetellessa kolmen... Heh)

Vaan huh huh, tää oli taas näitä keikkoja, että C'mon kaverit, miksette tulleet? Kadutte sitä vielä. Annuals meets The Arcade Fire voimakkailla progevaikutteilla höystettynä à la mahtavan energinen brittinelikko. Kyllähän sitä juopottelemaan tulleet kaverit, jotka viimeisen biisin näkivät, kovasti kyselivät heti perään. Jep, yleisöä oli vähän, mutta tämä muistutti yhdeksi parhaista näkemistäni keikoista tituleeraamaani Dan Deaconin show'ta siinä mielessä, että hyvin lähti jengi rohkaisun jälkeen mukaan joraamaan. Viimeisen encore-kappaleen aikana käynnissä oli kirjaimellisesti crazybailaukset, sillä ihmisten tanssiliikkeet muistuttivat hippitätien jumppaa tai sitä, kuinka dublinilaiset joraavat. Pisteitä bändi antoi sille 11, jos skaala olisi kymmeneen asti.Hämmästyttävintä kaiketi oli, kuinka mahtavan tunnelman nelikko sai loihdittua, kun miettii vaikkapa jo mainitsemiani kuusi- ja seitsemänhenkisiä orkestereita. Musisointi tapahtui mm. saksofonilla, iPodilla nuppeja vääntelemällä, klarinetilla (en oo kyllä tästä nyt ihan varma, mutta joku puupuhallin se oli) ja perinteisimmällä rummuilla ja bassolla. Mukaan laitteistoon kuului myös se sellainen härveli, jonka yläpuolella pidetään kättä ja heilutellaan sitä eri etäisyyksillä. Kertokaa joku fiksumpi mulle, mikä se on. Oli miten oli, mahtavia ääniä eikä sounditkaan haitanneet tällä keikalla.

Lämppärinä oli suomalainen (nykyään kaiketi newyorkilaistunut) kulttimaineesta sekä kotimaassa että maailmalla nauttiva Vuk. Saavuin keikalle hieman kesken esityksen, mutten luultavasti missannut paljoa. Lavalla soi naisen ja apurityttönsä esittämä fonalmainen suomalainen friikkifolkki. Tää menee juuri siihen kastiin, joka Suomessa ei voi saavuttaa kulttimainetta enempää, mutta ulkomailla saattaa nauttia kohtuullisen isostakin suosiosta. Muutamia helkkarin kovia biisejä söpön hassuista tytöistä saatiin ilmoille, mutta osa jäi makuuni vähän liian outoiluksi. Erikoisin veto oli taatusti polkuharmonikalla soitettu cover Maj Karman Pasi sanoo -kappaleesta. Se oli aidosti hyvä ja kiinnostava - juuri sellainen, joka täyttää todella hyvän coverin kriteerit. Toinen kunniamaininta sidekick-tytön (anteeksi, unohdin jo nimesi) encore-soololle. Kappaleen kiehtovat sanat ja laulajan kaunis ääni sai niskakarvat nousemaan hyvällä tavalla. Sen jälkeen Vukin itsensä esittämä kappale kiinnosti niin paljon, että ehdin huomata lavan kulisseissa tapahtuneen joogatuokion (?).

Vaan pisteet lähtee Brittilään. Mahtava groove, loistava lavaesiintyminen ja tietty hyvät kappaleet. Voisin härskisti väittää, ettei kukaan täällä ollut kuullut bändistä ennen kuin Fullsteam sen buukkasi Pitkään kuumaan kesäänsä. Toivottavasti nyt useammat löytävät yhtyeen. Ihastuin vallan niin paljon, että menin tunnustamaan esiintyjille rakkauteni keikan jälkeen - selvinpäin...

http://www.myspace.com/vukmusic

Ps. Allekirjoittanut ei sitten ilmeisesti juo alkoholia juhannuksena miljoonan suomalaisen tavoin, koska tuhlasin loput rahani johonkin numeroituun 12-tuumaiseen, mikä tietenkin taitaa olla moninkerroin parempi sijoitus kuin viinakset.

Osa kuvista ois näkyvillä täällä: http://www.flickr.com/photos/foonk/tags/isawthem/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti