torstai 24. huhtikuuta 2008

Roskilde-tärpit osa 1

Meinasin viivyttää tätä entryä, kunnes Roskilde festival toukokuussa julkaisee loputkin esiintyjänsä, mutta aihe tuli viimeistään tänään ajankohtaiseksi itselleni, kun kävin hakemassa Anskulta Roskilde-lippuni ja tanskalainen ystäväni pisti yllättäen tekstiviestiä aiheeseen liittyen. Ajattelin tässä kevään mittaan esitellä vähäsen bändilöitä ja artisteja, joita ajattelin mennä katsomaan Tanskassa sikäli mikäli aikataulut sallivat. Vaikka et olisikaan itse lähdössä Tanskaan, kannattaa luultavasti tsekata silti läpi nämä tärpit, koska omien kokemuksien perusteella Roskilden esiintyjävastaavat ovat aikamoisia ennustajia tulevien supernimien suhteen. Mainittakoon, että viime vuoden esiintyjistä 11 löysi tiensä Pitchforkin "Top 100 Tracks of 2007"-listalle. Samaiselta listalta löytyi muuten saman verran tämän vuoden esiintyjiä!

Ensimmäisenä odotettujen listallani jopa ennen Radioheadia on srilankalaislähtöinen elektronista hip-hoppia esittävä M.I.A.. Ensikosketukseni leidin musiikkiin tapahtui melkein kolme vuotta sitten juhannuspäivänä Oriveden asemalla sateessa kaverin mp3-soittimesta, kun odottelimme bussia, jota ei koskaan tullut. Silloin lähinnä naureskelin ja ihmettelin, voiko joku kuunnella moista tosissaan... Sittemmin ja viimeistään Kalan ilmestyttyä, lumouduin täysin, ja jopa se ensiksi kuultu Galang alkoi kuulostaa hyvältä. Kala sijoittui korkealle viime vuoden levylistauksessani, ja mimmin live-esiintymisiä YouTubesta tsekkailleena, en malttaisi odottaa heinäkuuta - tällaista kun olisi luvassa. PAKKOTSEKKAUS!
Tarkista itse: http://www.myspace.com/mia

Naisartistien kirjo on poikkeuksellisen laaja. Paikalla ovat mm. Cat Power, Goldfrapp, Joan as Police Woman, Lykke Li, Adele, Duffy ja Sharon Jones näin muutamia mainitakseni. Roskilde tarjoilee myös enemmän M.I.A.:n kaltaisia tulisia ja rääväsuisia, mutta tuntemattomampia naisartisteja kourallisen verran.

Näistä ensimmäisenä nousussa oleva Santogold, jota on paljon verrattukin M.I.A.:an. Neito ei suinkaan räppäile vaan musiikki muistuttaa enemmänkin vaihtoehtorockia, parempana vertailukohteena kenties No Doubt. Santogold saattaa olla joillekin entuudestaan tuttu, ainakin mimmin L.E.S. Artistes kuulosti korvaan sen verran tutulta, että olisiko radioissakin soinut. Amerikkalaislaulajattaren tänä vuonna julkaistulla kirjavalla debyytilla vierailee mm. Spank Rock dub-vivahteisella kappaleella Shove it. Santi piipahti myös itse vierailemassa viime vuonna ilmestyneellä Mark Ronsonin hittilevyllä. Hän pääsi nimekkääseen joukkoon, sillä muita levyllä vierailleita esiintyjiä olivat mm. Amy Winehouse, Robbie Williams, Lily Allen ja O.C.:n tunnaristakin tuttu Phantom Planet. PAKKOTSEKKAUS!
Tarkista itse: http://www.myspace.com/santogold

Kolmannella asennemimmillä onkin jo huomattavasti lyhyempi matka Roskildeen esiintymään, sillä Lucy Love matkustaa festareille Kööpenhaminasta. Varsin lupaavalta grimea esittävältä nuorelta MC:ltä on tullut ulos vasta No V.I.P. -niminen digitaalisingle, mutta debyyttialbumin pitäisi putkahtaa ulos vielä ensi syksynä. Saamani käsityksen mukaan Lucy on ollut aktiivisesti mukana puolustamassa Ungdomshusetia, joten neidillä lienee vielä paljon sanottavaa. Lucy Love esiintyy Roskildessa ennen varsinaisia festivaaleja Pavillion junior -lavalla, joten jos olet paikalla jo silloin, on hänkin PAKKOTSEKKAUS!
Tarkista itse: http://www.myspace.com/lucylovemc

TSEKKAA, JOS AIKATAULUT SALLIVAT:

Etnisempää naisenergiaa festivaalilla esittelevät jamaikalainen dancehall-feministi Lady Saw, balkan-henkistä r'n'b:tä vievaava ja mm. kauneusihanteita käsittelevä saksalainen Miss Platnum sekä Espanjasta saapuva La Shica, joka sekoittaa musiikissaan mm. hip-hoppia ja flamencoa. Viimeisen kolmikon läpitsekanneena, en voi sanoa, että kaikki materiaali olisi kolahtanut niin lujaa, että voisin vannoa yleisöstä löytyväni, mutta vähintään meiningin käyn tarkistamassa, jos esiintyvät sopivassa välissä, sillä kaikki heistäkin ovat jossain määrin kiinnostavia.
Tarkista itse:
http://www.myspace.com/ladysaw - Lady Saw
http://www.myspace.com/missplatnum - Miss Platnum
http://www.myspace.com/folcloricadepelocorto - La Shica

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti