lauantai 19. huhtikuuta 2008

My name is Mira and I'm a musicoholic

En olekaan tainnut kunnolla esitellä itsenäni. Siltä varalta, että tätä lukee joku tuntematon.

Hei, olen Mira. Eka levy, jota diggailin oli Hassisen konetta. Ostin ensimmäisen levyni alle kouluikäisenä omilla rahoilla tietysti, se tais olla Leijonakuninkaan soundtrack. Eka bändi, jonka muistan nähneeni oli Gommi & Pommi. Eka juliste mun seinällä oli Suosikista tullut Metallica-juliste. Ensimmäinen huuuuge idoli oli The Prodigyn Keith Flint. Olin myös omasta mielestäni maailman isoin Spice Girls -fani, ja väsäsin yhtyeelle oman päälle satasivuisen lehden. Toinen överifanitus kohdistui Tyrävyöhön, kunnes kuvioihin pärähti monen mutkan kautta grunge-musat ja Radiohead. Tänä päivänä lempibändini on edelleen Radiohead enkä osaa nukahtaa tai herätä ilman musiikkia. Matkustelen musiikin perässä pitkin maapalloa. Musisoida en osaa enää juurikaan, vaikka lähes kaikkien perussoittimien soittamista olen yrittänyt joskus harrastaa. Juttuni taitaa olla vaan se kuuntelu, arvostelu ja tärkeily.

Olen kaikkiruokainen. En sillälailla kuin ihmiset yleensä tarkoittavat näin sanoessaan. En kuuntele sitä, mitä radiosta sattuu tulemaan. Itseasiassa en kuuntele radiota juuri ollenkaan, Bassoradiosta tietyt ohjelmat aina kun muistan. Minulle kelpaa kaikki siinä mielessä, ettei ole genreä, josta en jotain hyvää löytäisi, mutta paskaa en kuuntele. Se on sitä, joka kuulostaa korvaani huonolta. Rakastan tutustua uuteen musiikkin, kokea musiikkia livenä, fiilistellä musiikin aiheuttamia fiiliksiä ja jauhaa musiikista aina siihen asti, että sitkeimmätkään kaverit eivät enää jaksa kuunnella. En osaa luopua levyistäni, ja niitä on ihan liikaa. Ostan mieluiten vinyyleitä, mutten ole formaattiuskovainenkaan, sillä ostan musiikkia silloin tällöin myös digitaalisessa muodossa. Parhaita ystäviäni ovat Last.fm ja MySpace, ja musiikkimaustani paljastaakin eniten seuraavat kaksi tärkeää osoitetta:
http://www.last.fm/user/foonk/charts/?charttype=3month&subtype=artist
http://www.last.fm/user/foonk/charts/?charttype=overall&subtype=artist

Keikoista ois niin paljon sanomista, että laitetaan niistä kertomaan seuraava meme:
1. Luettele 10-20 bändiä / artistia jonka olet nähnyt esiintyvän livenä? Montako kertaa olet nähnyt kyseisen bändin / artistin?
No joo, jos heittelis niitä tärkeimpiä: Radiohead x2 (pian x3!), The Mars Volta x2, Klaxons x2, Death Cab for Cutie, Sigur Rós x2, Pelican, Dan Deacon, Disco Ensemble x23, Teitur, Tool, Kaiser Chiefs, Crystal Castles, LCD Soundsystem jne.
Tsek'n'roll kattavampi bändilistaus!

2. Luettele bändejä / artisteja joita et ole vielä nähnyt livenä, mutta haluaisit nähdä?
Circa Survive, Sufjan Stevens, Oasis, Guillemots, Logh, M.I.A. (kesällä näkee!), Dizzee Rascal jne.

3. Paras näkemäsi livebändi / -artisti?
Hmm, on niin erilaisia livebändejä. The Mars Voltalla on uskomaton energia ja sitten on Dan Deaconin tapaisia hemmoja, jotka vetää yleisön niin hyvin mukaan hauskalla lavaenergiallaan, ettei paremmasta väliä. Sitten on Saimaan, Ceebrolisticsin ja monien dubstep-tuottajien tapaisia keikkailijoita, jotka vetää kaiken niin mahtavasti yhteen, että vaipuu yleisössä transsiin.

4. Paras näkemäsi keikka?
Samalla tavalla kuin on erilaisia esiintyjiä, on erilaisia parhaita keikkoja. Radioheadin näkeminen ensimmäistä kertaa livenä Kööpenhaminassa 2006 oli varmasti keikka, jota en unohda ikinä. Usein juuri ne ensimmäiset keikat pitkän odotuksen jälkeen ovat parhaita, vaikkakin The Mars Volta esimerkiksi olikin monella tapaa parempi tolla toisella näkemälläni keikalla.

5. Keikka, joka yllätti iloisesti?
Sellaset keikat, joille vaan "sattuu paikalle" ilman että tuntee esiintyjää, ja sitte sieltä pärähtääkin jotain ihan mahtavaa ja odottamatonta. Näin kävi esimerkiksi Jaakko Eino Kalevin kanssa 2007 vuoden Flow festivaaleilla.

6. Oletko ollut festareilla?
Kyllä

9. Millä festareilla ja milloin?
Lapsukaisena tuli tsekattua lähinnä Pori Jazzit, Tammerfestit ja Kukkaisrockit, mut sittemmin kiertänyt Koria-Rollit, Ankkarockit, Provinssit, Ruissit, Ilosaaret, Jyrockit, Karmarockit, Szigetit, Roskildet, Puntalat, Hukkarockit, Ämyrockit, Jurassic Rockit, Flow Festivalit, Kickstartit, Keitele Jazzit, Somerockit, April Jazzit, Lost in Musicit jne. Klustermus, RMJ ja Aitoon kirkastusjuhlat on tsekkaamatta.

10. Mitä mieltä olet festareista?
Riippuu festareista. Parhaimmillaan ne on parasta: esiintyjät hyvät, järjestelyt hyvät, soundit ei häviä paljoakaan klubikeikoille, meininki mahtava jne. Huonoimmillaan kaikki kusee aina hinnasta esiintyjiin ja järjestysmiehistä ruokatarjoiluun. Mut kyllä mä lähinnä rakastan niitä sydämeni pohjasta.

11. Parhaat festarit, joilla olet ollut?
Ilosaari ei oo pettänyt koskaan, mut muistan sanoneeni viime kesänä, että Jurassic Rock oli omalla tavallaan paras kotimainen festari, missä oon käyny. Sit on tietty Roskilde, jota en vaan enää uskalla jättää väliin. Sziget oli myös kiva festarina, mut siellä jäi musiikin tsekkailu harmillisen vähäiseksi kaiken muun oheistekemisen myötä.


12. Paras keikkapaikka?

Ulkomailla oikeestaan ollu kivoimmat areenat: Tukholman Cirkus, Dublinin Ambassador Theatre jne. Suomalaisista on kaikista jotain ikävää sanottavaa, mutta voisin veikata Redrumin olevan kiva. En ole käynyt siellä.

13. Viimeisin keikkasi? Missä? Milloin?
Toissapäivänä Tampereen Vastavirralla oli Skweee-swägit ja esiintymässä Eero Johannes,
V.C., Toiminto, Swaeg Pirates + guests...

14. Onko kalenteriisi merkitty tulevia keikkoja? Minkä bändin / artistin? Missä?
Vaikka mitä jeps. Ens viikolla mahdollisesti Jermaine, Myne, Getawaycab, Vavamuffin ja Conscious Youths. Sit varmoja tulevia mm. Matti Johannes Koivu, Penniless, Why?, Stepa ja sit kaikki Roskilden ihanat. No siis, pisimmät suunnitelmat ylttää jo syksyyn.

15. Paras näkemäsi esiintymisasu keikalla?
Tän vetäsee kotiin kyl Cansei de Ser Sexyn Lovefoxxx paljettihaalareineen.

16. Oletko koskaan ollut backstagella? Missä? Milloin?
Öööö, Klubilla muutaman kerran ja Vastavirralla (jos sitä voi bäkkäriks sanoa...), Somerockissa ja tota Porissa Anniksella. (Katu-uskottavaa, eikö...)

17. Oletko ikinä saanut mitään yleisöön heiteltyä kamaa, esim. plektroja? Oletko jotain muuta reittiä saanut jotain tavaroita tms. keikan aikana/ennen/jälkeen muusikolta?
Jep, plektroja on kertyny Radioheadilta, Audioslavelta (Tom Morello<3), The Mars Voltalta, ...And You Will Know Us by the Trail of Deadilta, The Datsunsilta, The Rasmukselta (:-D) ja viel ois pari, joiden alkuperää en muista just nyt. Settilistoja on joltain kavereiden ja Disco Ensemblen keikoilta. R.E.M.in keikalta nappasin jotain lyriikkahommia, joita Michael Stipe nakkas yleisöön. Nine Inch Nailsin Helsingin keikalta käsiin jäi Aaron Northin Fender Telecasterin runko.

18. Oletko saanut nimmareita keikan yhteydessä? Kenen?
Heh, ei oo kyllä aikoihin tullu pyydettyä nimmareita mut joo, kyllähä sitä joskus sillon fanituskausillaan keräs Tyrikset, Apikset, Tehikset sun muut. Eiku! Pakko myöntää, että viimesin kerta oli Karmarockissa 2004 Disco Ensembleltä. Puolustuksekseni voin kertoa olleeni humalassa.. :-D

19. Elämäsi ensimmäinen keikka?
Sanoinkin siitä tuolla ylempänä jo, oli Pedro Hietasen ja M.A. Nummisen "pupu ja kissa"-projekti... Tai oon sitä ennen käyny kyl jossain Pori Jazzeilla, mut kukaan ei varmasti muista siitä mitään.

20. Parasta keikkaseuraa?
Kaverit, jotka itsekin diggailee meinigistä, keskittyy keikkaan ja joraa messissä.

21. Oletko ikinä ollut yksin keikalla?
Joo, se on välillä ihan rentouttavaa. Festareilla yksin liikkuminen toimii, koska voi mennä oman pään mukaan keikalta toiselle. Jos keikka on ollut ihan loistava, harmittaa tietty muiden puolesta, jos kukaan kaveri ei ole ollut sitä todistamassa. Ja onhan se ihan mahtavaa hehkuttaa keikan jälkeenkin yhdessä.

22. Millaista se oli?
Menin asioiden edelle, välillä rentouttavaa & välillä toivoo, että olisi joku mukana. Yksin on tuskaisinta olla klubikeikoilla, joilla on monia esiintyjiä - venailun vuoksi.


23. Otatko kuvia keikoilla?

Riippuu keikasta. Hardcore-keikoilla harvemmin tulee otettua. Jos yleisöä on vähän, oon vähän ujo kuvailemaan. Jos yleisöä on liikaa, kuvien ottaminen on myös hankalaa. Mut jos olosuhteet ja fiilis on kohdillaan tulee kyl kuvattua paljonkin.

24. Paljonko yleensä?
No se ny vaihtelee tasasesti aina viidestä kuvasta sataan kuvaan.

25. Oletko nähnyt lempibändisi livenä?
Kyllä

26. Jännitätkö ennen keikkoja?
Riippuu keikasta. Jos bändi merkitsee minulle todella paljon tai en ole ennen nähnyt esiintyjää livenä niin kyllä jonkin verran jännittää.

27. Heilutteletko keikoilla kylttejä tms? Millaisia?
Ei tuu kyllä mieleen, että olisi koskaan ollut kylttiä mukana. Vaan jos sitä vielä joskus jonkun väsäis? :-D

28. Oletko ikinä antanut lahjoja muusikoille keikkojen yhteydessä? Mitä he pitivät lahjoista? Oletko nähnyt lahjojasi heillä jälkeenpäin?
Tyrävyön Eerolle annoin Marilyn Manson -pinssin Ankkarockissa 2001. Se pisti sen rintaansa heti. Heh heh...

29. Onko sinuun kiinnitetty lavalta huomiota? Onko jokin bändi esim. omistanut jonkin biisin sinulle?
Kyllä & kyllä

30. Jaa jokin hupsu keikkamuisto.
No ei oo hirveen hupsua, mutta vähintäänkin hämmentävä tilanne, kun Birdy Nam Namia käytiin katsomassa Espoossa, ja mentiin keikan jälkeen hotellin aulabaariin pitämään sadetta. Ei hirveen kauaa kestäny, ku bändi pamahti naapuripöytään, ja väkisinkin siinä tajuttiin molemmin puolin, että justhan sitä oltiin samoilla mestoilla jamiteltu, koska yleisöä ei paljoa ollut eikä aulabaarissakaan muita. Siinä tilanteessa oli jotenki _pakko_ vaihtaa ranskalaisherrojen kanssa muutamat sanat, koska se ois ollu töykeetä olla tekemättä sitä. Ei sitä ite keikoilla mitään niin erikoista oo tapahtunu. No, kerran oon stagedaivannu ja kerran laulanu mikkiin. Molemmat Disco Ensemblen keikoilla.

Thanks for listening. Hauska tutustua. Kerro sinä vuorostasi itsestäsi minulle?

2 kommenttia:

 1. hauska tutustua. oot ehkä vielä enemmän musanörde kuin minä, sellainen übernörde. ja se oli kohteliaisuus!

  ihmeellistä, miten näinkin hyvään blogiin tulee näin vähän kommentteja.

  käyhän tsekkaamassa meidänkin musiikkiblogi, vaikka tuskin se tarjoaa sinulle mitään uutta :)

  VastaaPoista
 2. Hah, kerrankin joku käyttää tota kohteliaisuutena :-D Siistiä!

  Kommenttien vähyys muuten johtuu varmastikin siitä, että pidin tätä ikään kuin salaa vain itselleni tosi pitkään, ja nyt kesän saapuessa aloin vasta vähitellen levittämään osoitetta. Ehkä tää tästä vielä vilkastuu! :-)

  Teidän blogi kyllä vaikuttaa hyvältä, ja olihan siellä hei sellasiakin juttuja, joista en ollut kuullutkaan! Pitää tiirailla jatkossakin :-)

  VastaaPoista