lauantai 31. toukokuuta 2008

Stepa @ Yo-talo 30.5.2008

Ilta oli juurikin sitä mitä odotin. Tupa täynnä nuoria, asiansa osaavat Stepa, Jodarok ja Hannibal, paljon vierailijoita ja huonostikäyttäytyvä hip-hop-yleisö.

Allekirjoittanut puutui meininkiin jo ennen yhdenkään varsinaisen esiintyjän aloittamista. Ovet aukesivat poikkeuksellisesti yhdeksältä, mutta silti OG Ikosen räbäytystä saatiin odotella yli pari tuntia. Omaan korvaan setti oli aika yhdentekevä, se ei herättänyt mitään tunteita. Vielä ennen pääesintyjää lavalla vierailivat Hannibal ja Jodarok, joiden ansiosta minäkin heitin sauvani nurkkaan ja yhdyin jammailevaan yleisöön. Meininki oli iso, paikoitellen liiankin, koska se houkutteli paljon urpoja heilumaan lavalle, mistä ei näyttänyt nauttivan kuin asianomaiset känniääliöt itse.

Stepa, tuo verbaalisesen ilmaisun pikkujättiläinen, oli ihana. Lapin läänin scarface on tämän hetken ehdottomasti kiinnostavin uusi nimi Suomen hip-hop kentällä. Eilen aina yli kymmenpäiseksi (peräti 15?) kasvaneesta esiintyjäjoukosta moni häviää Stepalle monellakin saralla. Mies on rento ja rehellinen, ovela ja sarkastinen, sopivan vaatimaton sekä nuorukaisena hänellä riittää tuoreita ideoita ja paljon sanottavaa. Debyyttialbumilta MC ja sitä edeltäneeltä Aromii-mixtapelta löytyy vielä kymmenienkin kuuntelukertojen jälkeen uusia oivalluksia. Arvostusta tihkuu esimerkiksi USAsta Suomeen lainatulla äitidissauksella biisissä Sun äitis, mahtavaa!

Stepa

Itse keikasta jäi puuttumaan kaikki isoimmat suosikkini (mm. Järjestelmällistämättömyydellänsäkään ja Pakko tehä rahhaa), muttei settilista silti tylsäksi jäänyt. Kaikki seuraavaksi parhaimmat kappaleet sentään esitettiin ja joukkoon lisättiin pikkubonuksia: vanha julkaisematon kappale, vinyylibonarina julkaistu 90 prossaa, Tykopaatin Ei sen kuulu kuplii sekä Hannibalin ja Sopan avustuksella vedetty Kaupunkilaiskanoja ja maalaisnautoja. Viimeisin kappale synnytti ehkä parhaan meiningin itsessä kaikista illan kappaleista, ja olisinkin ollut tyytyväinen, jos ilta olisi päättynyt siihen. Lavalle kuitenkin rymisti vielä jo esiintyneiden miesten lisäksi koko Tampereen hip-hop-skene (Laiska Leppone, Armo Murha, Tykopaatti, Opaali, Majakka jne.). Idea toimi tovin, mutta Stepan ja muiden varsinaisten esiintyjien jäädessä taka-alalle hommassa maistui show'n varastus, ja koko homma läsähti reisille. Kun Tampere-meininki oli vasta pääsemässä vauhtiin, lähdin kotiin vähän ennen kolmea. Myöhään meni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti