keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Kiinnostavaa pohjoismaista musiikkia

Viime päivinä olen palaillut tutustumaan skandinaavisiin yhtyeisiin yhä enemmän. Suomi tuntuu edelleen voittamattomalta, mutta luettakoon tällä kertaa kotimainen musiikki ulkopuolelle. Tanska on edelleen taannoisen tanskalaisen musiikin buuminkin jälkeen kova musiikkimaa ja Ruotsin erinomaisuudenhan tiesimmekin jo, mutta Norjastakin löytyy hyviä pikkubändejä. Islannillakin on tarjottavanaan muutakin kuin kokeellisemmat Sigur Rós, Múm ja Björk.

Tässä viimeaikojen suosikkibändejäni Pohjolasta.

Detektivbyrån
Tänä vuonna Flow'ssakin esiintynyt (missasin..) göteborgilaisryhmä kuulostaa hämmentävästi pohjoismaiselta Yann Tierseniltä. Aikaisemmilla julkaisuilla vaikutteet kuuluvat niin selkeästi läpi, että ilman tietoa esiintyjästä olisin varmasti luullut musikkin tulleen mm. Amélieen elokuvamusiikin tehneeltä taiturilta. Vastikään julkaistulla Wermland-albumilla bändin soundi on kasvanut omaan suuntaansa. Jos harmonikat, ksylofonit ja muut epätavallisemmat bändi-instrumentit miellyttävät, suosittelen tsekkaamaan.

Detektivbyrån - Partyland (zSHARE)
http://www.myspace.com/detektivbyran

Logh
Ruotsalainen Logh on pitkäaikainen suosikkini, mutten tiedä olenko hehkuttanut sitä tarpeeksi. Täällä ei kai ole ainakaan ollut puhetta. Logh on kymmenvuotisen uransa aikana ehtinyt tehdä monta erilaista levyä, joilla kuuluu mm. shoegazea ja jopa grunge-vaikutteita. Viime vuonna ilmestynyt North vei Loghin indiemmän nynnypopin suuntaan. Kauniit kappaleet on kuorrutettu suorastaan jumalaisella Mattias Fribergin lauluäänellä. Joku väittää tätä post-rockiksi, meikäläinen sanois mieluummin altsurokiks.

Logh - The Contractor and the Assassin !! (2003) (zSHARE)
Logh - Death to my Hometown (Tiger Lou Remix) (2008) (zSHARE)
http://www.myspace.com/logh

Choir of Young Believers
Choir of Young Believers on harmikseni missattu jo kerran kuluvana vuonna, koska jäbät soittivat Roskildessa ikävästi Teiturin (siinä muuten myös oiva pohjoismainen singer-songwriter!) kanssa päällekkäin. Duon musiikki on tanskalaiseen tapaan kaunista pelkistettyä indienynnyilyä, joka kuitenkin soi isosti. Alla vanhempi Riot ja uusi Next Summer, joista molemmat on ehdottomasti tutustumisen arvoisia upeita veisuja.

Choir of Young Believers - Riot (zSHARE)
Choir of Young Believers - Next Summer (zSHARE)
http://www.myspace.com/choirofyoungbelieversRumble in Rhodos
Tästä norjalaisesta jälkihardcoremaisesta ryhmästä oli tarkoitus kirjoittaa jo keväällä Roskilde-tärppien yhteydessä, mutta se taisi jäädä syystä tai toisesta. Vaikka The Blood Brothersit on kuunneltu ja venkoilu muistuttaa paikoitellen At the Drive-inin ansioista, ei yhtyettä voi suoraan verrata kumpaankaan yhtyeen rokahtavamman ja paikoitellen progressiivisemmankin ulosannin vuoksi.

Rumble in Rhodos - Open Air of the Week (zSHARE)
http://www.myspace.com/rumbleinrhodos


Hraun
Tämän löysin Islannissa vaihdossa olevan ystävän suosituksesta. Hraun on letkeää folk rockia, joka muistuttaa paljon toista islantilaista rallattajaa, Mugisonia. Vaikka islannin kielen artikulaatio onkin huomattavasti selvempää kuin pörinäkollegoilla, miksi sen pitäisi nyt iskeä korvaan hassusti, kun se ei ole sitä ennenkään tehnyt? Jos islanti ei iske, löytyy biisejä myös englanniksi.

Hraun - Komdu (zSHARE)
http://www.myspace.com/hraunhraun

Mr Miyagi
Elektroshit warning! Ruotsalainen duo on kunnostautunut toistaiseksi remixeissä. Sen verran materiaali vielä junnaa, ettei kaksikosta Justicen haastajaksi ole, mutta varsin potentiaalisesta kurasta on kyse.

Elroy & Tom Piper - Rack Hunters (Mr Miyagi Remix) (zSHARE)
http://www.myspace.com/mrmiyagimusic

Takataskusta löytyy myös vinkkejä hyvistä venäläisistä yhtyeistä, mutta jätetään ne myöhempään. Sen verran paljastettakoon, että yksi niistä on indiehtävää post-rockia soittava Everything is Made in China, jota meen huomenna tsekkaileen tohon muutaman korttelin päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti