sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Pidä varas: Ystävälliset

Blogihiljaisuus päättyy nyt, sillä tänään framille nostetaan kiinnostava kotimainen tulokas. Otsakkeen yhtye teki allekirjoittaneeseen vaikutuksen jo ensimmäisellä sinkkulohkaisullaan, mutta jostakin syystä kirjoittaminen pääsi silloin unohtumaan. Nyt on syytä korjata tämä huutava vääryys. Hyvät naiset ja herrat, Ystävälliset!

Ystävälliset on kuusihenkinen helsinkiläisbändi. Jannen, Ramin, Lassen, Villen, Vellun ja Aleksin muodostama sekstetti ei ole ollut kasassa vielä vuottakaan ja jo nyt paketti tuntuu olevan hyvin kasassa. YleX nosti taannoin ensisinglen Parasta NYT-listalleen ja kommentoi kappaletta seuraavasti: "Uuden aallon suomirock nostaa jälleen päätään tyylikkäänä. (---) Jos yhtye todella on ollut kasassa vasta pari kuukautta, ja debyyttibiisi vakuuttaa näin, niin innolla odotamme mitä muuta bändillä on tarjota."


Ystävälliset on hieno bändi.
 Debyyttisingle Liian rehellinen peili herättää kuulijan horroksesta heti aloitusriveillään:

No se on sitä kun ei uskalla puhua. 
Ongelmista jotka vaivanneet jo vuosia.
Se puhki palanut ja särkynyt sydän.
Se kuollut isä ja se vaikea nuoruus.

Hetkonen. Mielenkiintoista suomalaista rocklyriikkaa 2010-luvulla? Kyllä. Olen yhtä hämmästynyt kuin tekin, rakkaat lukijat. Koska viime vuosina kaikki sanoituksellisesti kiinnostava on tupannut tulemaan pääasiallisesti räpin ja punkin puolelta, on tämä kappale Tapaus isolla ö:llä. Itse kappale tuo musiikillisesti mieleen Eppu Normaalin, ja Hassisen koneen, joskin mukana on myös hyppysellinen Egotrippiä, Aknestikia ja Don Huonoja. Ensin mainitut soiton puolesta ja jälkimmäiset laulun ja/tai lyriikoiden puolesta. Toimiva keitos, jonka soisi soivan radioissa.Olen yksin.
Oletko sinä?
Jos olet me voitais kai tavata.
Me voitais mennä vaikka leffaan.
Ja sitä hiljaa puhumatta katsoa.


Vastikään tarjoillun kakkossinglen Treffien ensimmäinen säkeistö lienee kaikille tuttua tavaraa. Kukapa meistä ei olisi joskus ollut vastaavassa tilanteessa? Omasta puolestani täytyy myöntää, että välillä oma perin suomalainen ontologiani noudattaa täsmälleen kyseistä säkeistöä (Lue: Kirjoittaja on edelleen henkisesti se ujo teinipoika, joka haikailee tyttöjen perään ja kirjoittaa siitä päiväkirjaansa. Ps. Kyllä, minä olen Bert Ljung). Itseäni bändi kiehtoo osittain siksi, että se laulaa asioista, joihin on mahdollista samastua. Ystävälliset tekee sen myös harvinaisen vilpittömästi ja tyylikkäästi. Tässä on yhtye, jota kannattaa pitää silmällä ensi vuonna. Samaa mieltä tuntuu olevan weneverstoodachance-blogi.
Soundcloud: https://soundcloud.com/ystavalliset
Facebook: http://www.facebook.com/Ystavalliset
Kotisivut: http://www.ystavalliset.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti