perjantai 1. elokuuta 2008

Music vs. coffee

Olin eilen myöhään baanalla Tampereen kukkaisviikoilla, mutta aamulla oli aikainen herätys töihin, joten nyt teen hidasta kuolemaa. Havainnoin, että tällaisina piinavina hetkinä iPodistani kaikuu vain tietynlainen musiikki. Koska en juo kahvia kuin satunnaisesti, en osaa käyttää sitä piristeenä muiden tapaan. Turvaudun musiikkiin jopa kahvin korvikkeena. Toisaalta se käy myös unilääkkeestä. Siis mitä?

En taatusti ole ainoa, joka kuuntelee musiikkia nukkumaan mennessä. Sigur Rósit ja muut unettavat post-rock-tiluttelut taatusti ovat tuudittaneet muitakin uneen. Pirteyden kannalta genreillä ei kuitenkaan ole väliä. Olen monesti nukahtanut hardcore-punkin tai grimen soidessa stereoista. Hereillä pysymisen kannalta tärkeimmäksi olen huomannut sanat. Jos niistä ei saa selvää, niitä ei ymmärrä tai niitä ei ole, niiden mukana ei voi laulaa - tai ajatella laulavansa. Laulaminen tai sanojen seuraaminen ei väsytä, päinvastoin. Siksi siis luukutan väsyneenä ennestään tuttuja kappaleita, joiden mukana voin fiilistellä sanoja.

Toisaalta myös melodiat, soinnut ja rummuniskut voi oppia ulkoa. Jos musiikki on muuten tarttuvaa tai tuttua, ei sanoja tarvita piristystarkoitukseen. Esimerkiksi Justicen musiikkiin en ole saanut koskaan unta vaan nukkumatti on käynyt vasta tovi levyn päättymisen jälkeen. Myös unilevy voi palaa puhki niin pahasti ettei siihen enää nukahda. Näin kävi minulle juuri ylempänä mainitun islantipimputtelubändin kohdalla.

Täysin oma lukunsa on kuitenkin Death Cab for Cutie, jonka muutamat kappaleet sopivat hyvin molempiin tarkoituksiin. Esimerkiksi Transatlanticsm on veisu, jonka tahtiin voi herätä, nukahtaa, syödä tai harrastaa seksiä. Aktiviteetin pitää kuitenkin olla miellyttävää, sillä niin ihanaa kappaletta ei saa yhdistää negatiivisiin tilanteisiin.

Parhaat unilevyt top 5 + Transatlanticsm, all time
1. Sigur Rós - ()
2. Pelican - The Fire in Our Throats Will Beckon the Thaw
3. Paavoharju - Yhä hämärää
4. Mogwai - Mr. Beast
5. Boards of Canada – The Campfire Headphase
+ Death Cab for Cutie - Transatlanticsm

Parhaat heräämislevyt top 5 + Transatlanticsm, all time
1. 22-pistepirkko - Rally of Love
2. The Arcade Fire - Funeral (erityisesti Wake up)
3. Justice - †
4. Kaiser Chiefs - Employment
5. Evilsons - Cooking with... Evilsons
+ Death Cab for Cutie - Transatlanticsm

--
Lisähuomautuksena: Tämä sääntö koskee vain hyvää musiikkia. Paskaan musiikkiin EI VOI nukahtaa, oli se sitten millaista hyvänsä.

1 kommentti:

  1. mää nukun niin ton () kanssa. minun lemppari unilevy.

    VastaaPoista