maanantai 29. heinäkuuta 2013

Flow '13: Mykki Blanco

Mykki Blanco, The Cosmic Angel. (Kuva: TimothySaccenti)
Viime tammikuussa ärräpäät lentelivät suustani, kun jouduin myymään Disco Dislocated -lippuni viime hetkellä äkillisen sairastumisen vuoksi. Tuolloin James Blaken keikalle oli halukkaita, ja sain Facebookkiin jättämäni myynti-ilmoituksen perusteella kolmessa minuutissa seitsemän yhteydenottoa. Itse olin ostanut lipun lähinnä lämppäri Mykki Blancon takia, ja saatoin vain toivoa, että lipun uusi omistaja meni kekkereihin hyvissä ajoin ennen Blakea. Keikka siis jäi harmillisesti väliin, mutta surra ei tarvinnut kuin neljä päivää, sillä seuraavalla viikolla Flow Festival julkaisi ensimmäiset esiintyjänsä – joukossa Mykki Blanco.

Mykki Blanco on poikkeuksellinen brooklyniläinen rap-artisti. Hän rikkoo rajoja oikeasti, sillä maskuliiniseen hiphop-maailmaan uskaltautuneihin queer-räppäreihin törmää harvoin. Miss Mykki Blanco onkin niittänyt mainetta erityisesti provokatiivisilla sukupuolirooleja ravistelevilla esityksillään, joita ovat värittäneet esimerkiksi peruukit ja kimallus yhdistettynä punk-asenteeseen.

Flow Festivalin sivuilla oleva kahden virkkeen esittelyteksti namedroppailee vähän tarpeettomastikin Blancon esikuviksi GG Allinin, Marilyn Mansonin, Beyoncén ja Lady Gagan, sillä Mykki Blanco on paljon enemmän kuin rämäpäinen dragpunkkariräppäri. Provo/promo on kuitenkin toiminut, ja Blanco on herättänyt paljon keskustelua niin netissä kuin muuallakin. YouTube-kommentoijat parjaavat artistin seksuaalisuudesta, ja kuulinpa Roskildessa pettyneitä kommentteja siitä, kuinka Mykki Blanco ei ollutkaan harmillisesti "panostanut esiintymisasuunsa". Ristiinpukeutumisesta vihjasi ainoastaan tasselit.

Mykki Blanco Roskildessa kännykkäkamerani läpi. Lupaan ottaa paremman kuvan Flow'ssa :--DD


Vaikka provolla toki voi mennä pitkälle, se ei ole lähellekään Mykki Blancon suurin saavutus. Mykki meni "pelkästään" erinomaisten kappaleidensa ja intensiivisen läsnäolonsa ansiosta tänä vuonna näkemieni keikkojen kärkeen, kun viimein pääsin todistamaan artistin keikkaa Roskildessa tämän kuun alussa. Kukaan tuskin nousee vastarintaan, jos väitän tässä, että musiikki lienee lopulta tärkeämpää kuin rekvisiitat, pornahtavat tanssiliikkeet, anarkismi tai "erikoinen persoonallisuus". Tuplaajana (ja jonkin sortin lämmittelijänä) toimineen Psycho Egyptianin sekä DJ Larry B:n kanssa synkän vangitsevaa energiaa lavalta uhkunut Mykki loksautti suun auki lahjakkaalla sanailullaan ja päällekäyvällä rap-asenteellaan, vaikka viettelvät tanssikuviot ja naisellisuutta korostaneet välispiikit olivatkin osa esitystä. Mykin esityksiin toki liittyy läheisesti queer-henki, mutta sen ylikorostaminen on tarpeetonta. Minä näin lavalla ensisijaisesti asennetta puhkuneen itsevarman artistin, jota ei voisi vähempää kiinnostaa, mitä muut ajattelevat hänestä.

Vaikka meikäläisen ei lopulta tarvinnutkaan odotella elokuuhun asti artistin näkemistä, on hänet pakko tsekata Flow'ssa uudestaan, sillä monet nimekkäämmät esiintyjät jäivät auttamattomasti hänen varjoonsa Pohjoismaiden suurimmilla festareilla. Mykki Blanco esiintyy ensi viikon perjantaina (9.8.2013) Helsingin Flow Festivalilla. (Black Tent, 22:30)

Jos vielä jäi epäilyksiä, hehkuttamani Roskilden keikan voi katsoa kokonaisuudessaan täältä . (Mykki nousee lavalle noin kymmenen minuutin kohdalla.)

Tämä biisi osoittanee ilman videotakin, että kyseessä on kova artisti. Musavideot löydät Mykki Blancon YouTube-kanavalta.


Facebook: https://www.facebook.com/MykkiBlanco
Soundcloud: https://soundcloud.com/mykkiblanco
Spotify: Mykki Blanco
Twitter: https://twitter.com/mykkiblanco

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti