perjantai 11. tammikuuta 2008

Musiikkinörtille silmänruokaa

Vuosi 2008 on alkanut huolestuttavan hyvin sisämaassa majaansa pitävälle kaikkiruokaiselle musiikkidiggarille. Dubstep jumputtaa alkuvuodesta Helsingin lisäksi myös Tampereella kansainvälisten vahvistuksien voimin, kun Mala, Sgt. Pokes ja ConQuest valtaavat Klubin 26. tammikuuta. Kun hardcorelapsien vuosi starttasi kovien jenkkinimien (Blacklisted, Shipwreck, Soul Control) räyhäyksellä, tarjoillaan heti perään laadukasta ruotsalaista räminää (Nine, Path of No Return) peräti kuudella paikkakunnalla. Naapurimaatamme edustaa myös lupaava syntikkapoppari Familjen sekä soolona että Kentin kanssa yhteensä seitsemän keikan verran. Listalta löytyy myös lontoolaistunut Färsaarten trubaduuri Teitur kera ruotsalaisen kollegansa Moto Boyn, kun keikkapaikkana on Tampereen Telakka helmikuun lopulla. Toivottavasti tämä linja jatkuu läpi loppuvuoden.

Keikkabisneksessä puhaltelevat uudet tuulet. Mallia lienee näyttänyt Fullsteam Agency, jonka YleX hiljattain palkitsi Tuorein kulttuuriteko 2007 -palkinnolla. Fullsteam ei ole levy-yhtiönä eikä keikkajärjestänä aliarvioinut kuluttajia, vaan on tehnyt jatkuvasti yhteistyötä Suomessa tuntemattomampien artistien kanssa. Rohkea toiminta alkaa näkyä muidenkin järjestäjien toimissa, vaikka kiinnostavimmista keikoista saadaan edelleen kumartaa Kyyrön remmiä.


Suomeen on kai turha vieläkään toivoa esiintyjiä, jotka ovat maailmalla isoja, mutta Suomessa pienehköjä. Isot bänditkään tuskin eksyvät Helsingin ulkopuolelle. Syrjäisen sijainnin ja vähäisen väestön lisäksi Suomea kiusaa sopivankokoisten esiintymisareenoiden puute. Kun bändi vetää yleisöä enemmän kuin Tavastialle mahtuu, mutta vähemmän kuin jäähalli vetää, on keikka vietävä joko pois Helsingistä (jolloin suuri osa yleisöstä katoaa) tai järjestettävä useita keikkoja. Festareilla asiat ovat kuitenkin toisin, kuten The Blood Brothers (RIP), Calexico, RJD2, The Go! Team, The Flaming Lips, Billy Talent, !!!, ...And You Will Know US by the Trail of Dead ja The Pipettes viime vuonna osoittivat (tästäkin iso kiitos menee Fullsteamille). Toivotaan, että festarijärjestäjät kiinnittävät tämänkaltaisia artisteja vielä ennakkoluulottomammin.


Helsingin ulkopuolella alkuvuodesta runttaavat alussa mainittujen lisäksi mm. Korn, Victims, Turbonegro, LostAlone, Hardcore Superstar ja Soilwork. Ulkomaisia indie-, pop-, hiphop- tai electronica-artisteja ei liikaa pk-seudun ulkopuolella näy, joten muistakaa tukea tapahtumia, kun niitä järjestetään. Tällaisia on varmasti tarjolla tänäkin vuonna totuttuun tapaan ainakin Monsters of Popin ja Jyrockin voimin. Loppuun vielä ylistävä kiitos minultakin Fullsteamin Pitkän Kuuman Kesän suuntaan - Dan Deacon Tampereella elokuussa 2007 oli parasta, mitä täällä on tapahtunut - koskaan.

Dan Deacon
Dan Deacon, Tampereen Klubi, 22.8.2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti